Развојни пут фирме BitLab д.o.o.

Фирма BitLab d.o.o., са сједиштем у Бањој Луци и претежном дјелатношћу хостинг и обрада података регистрована је у априлу 2014. године, са намјером да се изврши консолидација и ребрандинг пројеката и активности који су спроведени у претходном периоду.

Хостинг (удомљавање)

Када смо се окупили као тим, сада већ давне 2002.године, били смо међу првим даваоцима хостинг услуга у Републици Српској. Под именом БТГ порт познати смо већини наших клијената, који су нас упознали путем портала btgport.net.

Од тада смо почели да радимо на развоју наших услуга и прикупљамо дугогодишње искуство на пољу инсталације и одржавања сервера, као и развоја и оптимизације веб и мобилних апликација.

Захваљујући искуству и професионалном односу према раду, постали смо један од водећих хостинг добављача у Републици Српској, успјевајући да опстанемо на овом динамичном и захтјевном тржишту. За хостинг услуге дуго година имамо задовољне клијенте, од којих можемо да издвојимо:

1. Академија наука и умјетности Републике Српске
2. Универзитет у Бањој Луци
3. Економски факултет Универзитета у Бањој Луци
4. Maшински факултет Универзитета у Бањој Луци
5. Архитектонско-грађевински факултет Универзитета у Бањој Луци
6. Институт за генетичке ресурсе
7. Иновациони центар Бања Лука (пројекат NORBAS)
8. Педагошки завод Републике Српске
9. Aгенција за безбједност саобраћаја Републике Српске
10. Специјална библиотека за слијепа и слабовидна лица Републике Српске
11. Општина Мркоњић Град
12. Туристичка организација Републике Српске
13. Туристичка организација Лакташи
14. Друштво доктора медицине Републике Српске
15. Оксфорд едукативни центар
16. Press Online Republika Srpska
17. Нови Јелшинград а.д.
18. Алпро а.д.
19. Unis//Tours
20. Хотел плас а.д. Бања Лука

На нашим серверима се извршава и терцијарни DNS за поддомен .RS.BA, омогућујући његову редундантност и глобалну доступност. Тренутно је преко 600 активних поддомена у оквиру поддомена .RS.BA. Један од корисника домена .RS.BA је град Бања Лука.

У нашем власништву је преко 10 година и поддомен RS.SR у оквиру кога је бесплатна регистрација поддомена за наше клијенте.

Наш тим је извршио ИТ консултантске услуге и инсталацију система за Универзитет у Бањој Луци, на којем се извршава информациони систем Универзитета укључујући 10 модула1. ИС треба да подржи преко 17.000 судената и преко 1.500 запослених на Универзитету у Бањој Луци.

Друштвена одговорност

Од самог почетка нашег рада битан сегмент активности посветили смо области друштвено и културно одговорног дјеловања. У том смислу, прве ћириличне сајтове у Републици Српској креирао је управо наш тим, учествујући у разним иницијативама које су имале за циљ унапређење културе и квалитета Интернета у Републици Српској.

Крајем 2002. године наш тим је био један од покретача петиције за локализацију Виндовса на српски језик. Додатно смо обезбједили технолошку и логистичку подршку за веб петицију и лобистичке активности, коју је затим потписало преко 14 хиљада грађана. Основни разлог покретања овакве иницијативе била је најава "Мајкрософт-Југославије" да ће српска локализација Windows-a бити урађена само на латиници, што је за нас било неприхватљиво. Крајњи резултат петиције је била смјена директора канцеларије Мајкрософта у Београду и одлука да се локализација Windows-a на српски језик обави и на

Наш тим је водио интензивне активности у циљу формирања Српске истраживачке мреже Републике Српске (САРНЕТ).

Веб

Веб сајтови, портали и веб апликације дио су нашег портофолија.

Имамо преко десет година искуства у области развоја веб сајтова и веб апликација (преко 100 веб рјешења за различите клијенте). При развоју пратимо најновије трендове. Тако су наша нова веб рјешења прилагођена за мобилне уређаје (мобилне телефоне, таблете итд.) и све резолуције.

2005. године креирали смо сопствени систем за управљање садржајима сајта (CMS), који се и данас активно развија и успјешно функционише на већем броју сајтова и портала. У досадашњем раду тог система није било случајева застоја рада сајтова због хакерских напада, којих је био знатан број.

На такмичењу за најбољи портал у области јавне управе 2008. године, треће мјесто је заузео портал чији је креатор био БТГпорт.нет тим. У међувремену су развијене нове верзије CMS-а и тренутно је у фази тестирања верзија 3.0.

Развили смо и низ властитих портала из више области: информативни, берза послова, некретнина, огласи, привредна база и други. Већина њих су били први портали у својој области на простору Репеублике Српске и Федерације БиХ.

Најновија веб апликација eReklame.info, на којој смо радили протеклих мјесеци, намјењена је оглашивачима и власницима сајтова, који плаћање за оглашавање врше по броју прегледа и броју кликова на рекламне садржаје.

У наше референце можемо убројати и низ радова за међународне Tempus и IPA пројекте. Најновија веб апликација за потребе Центра за трансфер технологија је развија у склопу пројекта NORBAS2 чији је циљ повезивање и сарадњу између образовног и привредног сектора.

Крајем 2010. године тим БТГпорт.нет-а развија иновативно софтверско рјешење базирано на веб технологијама за организацију научних и стручних скупова, конгреса и конференција - еКонференције (eKonferencije.com). Са тим рјешењем дио тима БТГпорт.нет, који је радио на развоју система еКонференције, улази у финално такмичење за најбољу технолошку иновацију Републике Српске и Србије. Такмичење је организовано од стране Министарства науке и технологије у Влади Републике Српске и Министарства науке Владе Србије.

Систем еКонференције користе клијенти као што су Академија наука и умјетности Републике Српске, Факултет политичких наука Републике Српске, Економски факултет Бања Лука, Машински факултет Бања Лука, Удружење офтамолога Републике Српске, Удружење физијатара Републике Српске, Удружење патолога Републике Српске и други.

Апликације за мобилне уређаје

Прве андроид апликације у Републици Срској развијене су од стране нашег тима.
Андроид апликација коју смо развили за EuroAxess центар у БиХ је прва андроид апликација за EuroAxess . EUROAXESS је европскa мрежа која се састоји од више од 200 центара у 37 земаља Европе. Циљ им је пружити помоћ и уклонити препреке које спутавају мобилност истраживача. Пројекат је подржан од Европске комисије, а наш тим је развио и портал за центар EUROAXESS-а у БиХ.

Неке од Андроид апликација које издвајамо су апликација за Пресс РС, Радио-телевизију Републике Српске, апликација за портал еНовости.инфо, и Алтернативну телевизију Бања Лука, као и апликација за регистрацију присуства на скуповима, која је саставни дио еКонференције система.

Aлати које користимо

Неки од алата и програмских језика које користимо код развоја веб апликација су:

ЗА ОРГАНИЗАЦИЈУ:


ЗА ДИЗАЈН


ЗА BACKEND-END


ЗА FRONT-END:Тим

У дугогодишњем пословању окупили смо истакнуте стручњаке из више области ИТ-а. Међу нашим сарадницима су колеге из рачунарских центара више универзитета и факултета из Републике Српске, Србије, Аустрије. Чланови тима су и колеге које су своје радно икуство стицали у значајним фирмама из области ИТ-а међу којима је и Google. Један од чланова нашег тима и сувласник предузећа је успоставио видео стриминг систем и дуго година је одржавао сервере Радио-телевизије Републике Српске.

Фирма Фирма BitLab д.o.o.

Од априла 2014. године БТГпорт.нет дјелује под новим именом – као предузеће BitLab д.о.о. Бања Лука. Смјештени смо у Иновационом центру Бања Лука на адреси Младена Стојановића 4, 78000 Бања Лука.

Под новим именом, са новим идејама и енергијом, али са старим ентузијазмом и одлучношћу настављамо са креирањем и доношењем иновација, али и реализацијом стандардних услуга у области информационих технологија.

BitLab д.o.o.
Младена Стојановића 4
78 000 Бања Лука, Република Српска
Телефони: 00 387 66 516 174, 00 387 51 340 614
office@bitlab.rs
www.bitlab.rs